utorok 14. apríla 2015

Božské broskyňovo-tvarohové kocky

Ahojte :-)
Dnes sem pridám fantastický koláčik, ktorý dostal prímenie BOŽSKÝ od ľudí, ktorý ho u nás jedli a tak mu to aj zostalo. Z broskyňovo-tvarohových kociek sa stali navyše božské :-)))
Ale! Zaslúžia si to :-) Priznám sa bol to môj prvý zákusok, v ktorom sa používa k príprave želatína. Vždy som sa totiž obávala používať želatínu do zákuskov, s tým, že to neodhadnem alebo nezapracujem správne do hmoty ako mám...
Tak vám v postupe presne rozpíšem ako tento skvelý koláčik krok po kroku urobiť tak, aby sa božsky podaril :-)
A verím tomu, že tí, ktorým ho ponúknete sa nezmôžu po prvom súste ani na slovo a povedia len sladké hmmmmm .... :-)))
Navyše je svieži, lahodný, šťavnatý a jemný zároveň ;-)

Čo budeme potrebovať?

CESTO: 6 vajec, 180 g krupicový cukor, 100 ml vlažnej vody, 180 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva

PLNKA:
500 g mäkký tvaroh, 150 g práškový cukor, 1 vanilínový cukor, ½ citróna, alebo pomaranča (podľa chuti), 0,50 l 33% smotany na šľahanie, 20 g želatíny v plátkoch, 100 ml broskyňovej šťavy z kompótu, 50g marhuľový džem, 300 g broskyňový (marhuľový) kompót, 1 ks tortové želé číre, alebo farebné .- podľa vašej vôle 

Takto sa to podarí...
Cesto: Vyšľaháme si žĺtka s cukrom a 1 dcl vody, z bielok si vyšľaháme sneh, múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva. K vyšľahanej žĺtkovej pene striedavo pridávame sneh a vsypávame múkovú zmes.. Cesto vylejeme na plech na ktorý sme dali papier na pečenie a pečieme pri 180 C.

Plnka: Vyšľaháme si šľahačku zo smotany, pridáme k nej tvaroh, práškový a vanilínový cukor, šťavu a nastrúhanú kôru z ½ citróna alebo pomaranča. Želatínu v plátkoch si rozpustíme v 100 ml broskyňovej (marhuľovej) kompótovej šťavy, miešame stále až do bodu varu! (Nepripravujeme želatínu podľa návodu na obale). Ešte horúcu poriadne metličkou zašľaháme do krému. 
Cesto si po upečení a vychladnutí prekrojíme na polovice, opatrne, lebo je krehké! Pláty sa vám budú možno zdať tenké, ale je to v poriadku, len treba s tým opatrne narábať. Jeden korpus natrieme marhuľovým džemom, naň rozotrieme tvarohovo- šľahačkovú plnku, prikryjeme druhým korpusom a dáme stuhnúť cca na 15 min. do chladničky. Potom natrieme aj povrch druhého korpusu zľahka džemom, naukladáme naň na jemné plátky nakrájané broskyne (marhule), ľubovoľne ozdobíme. Uvaríme si tortové želé podľa návodu a stredne vychladnuté ho nalejeme na broskyne. Znova dáme do chladničky. Je potrebné vydržať aspoň pol dňa, aby sa chute krásne prepojili a plnka stuhla a aby sa vám dobre krájal. Najlepšie je krájať ho cukrárenským pílkovým nožom namáčaným do horúcej vody. Odporúčam krájať veľké kocky, načo chodiť každú chvíľu dokladať na tanier.
J  Ale nie ... na tento koláčik sa to tak hodí. Prajem vám skvelý gastronomický zážitok. Je fakt božský! 
Vaša Ivka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára