utorok 14. apríla 2015

Pečené mäsové a bryndzové pirôžky

Ahojte :-)
Tieto pirôžky milujem a aj celá moja rodina a priatelia čo ich už ochutnali si vždy pýtali recept. Preto sa chcem oň podeliť aj s vami priatelia. Či si ich spravíte na piknik, alebo len tak k vínku na večer, alebo pre priateľov či návštevu... uvidíte, že sa za nimi len tak zapráši :-)
Cesto je chrumkavé a jemné. Každému viac chutí niečo iné.. niekto má radšej mäsovú plnku, niekto sa zasa teší na bryndzu, ale obe plnky sú skvelé a tak chrumkavé pirôžky vo vnútri skrývajú chutné prekvapenie v podobe plnky, ktorá im dá šmrnc :-)



Čo na túto dobrotu potrebujeme?
Cesto:
600 g hladká múka, 300 g Hera (maslo), 4 vajcia, 4 veľké lyžice kyslej smotany, 1/2 malej lyžičky čevenej mletej papriky, štipka soli
Mäsová plnka:
300 g údeného mäsa ( najradšej kupujem údené morčacie prsíčka /v Lidli/, mám istotu, že je to čisté mäsko bez prídavku soli a iných prísad, ktoré pridávajú do údených mias...), 1 menšia cibuľa, 1 vajce, 3 veľké lyžice kyslej smotany,  štipku čierne ml. korenie
Bryndzová plnka:
300 g bryndza, 1 vajce, (môžete pridať podľa chuti aj pažítku)

Takto sa to podarí...
Suroviny na cesto zmiesime v miske a dáme do chladu chvíľu odpočinúť. Zatiaľ si pripravíme plnky.
Mäsová: Údené mäsko si najemno pomelieme, cibuľku najemno nakrájame, zmiešame, pridáme vajce, koreniny, kyslú smotanu a všetko dobre premiešame.
Bryndzová: Bryndzu vymiešame s vajíčkom a kyslou smotanou do hladka, môžeme pridať najemno nakrájanú pažítku.
Odležané cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenko. (veľmi dobre sa s týmto cestom pracuje). Formičkami na pirohy vykrajujeme kolieska ( priemer 8cm), na každé koliesko navrstvíme plnku, preložíme na polovice a zatlačíme. ( Kto nemá formičku na pirohy, vykrojí koliesko a po naplnení preloží na polovice, okraje potrieť bielkom a pozatláčať vidličkou). Každý pirôžok potrieme rozšľahaným vajíčkom a ukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme pri 220 stupňov do zlatista.
Z tejto dávky vyjde cca 50 kúskov :-)
Vaša Ivka



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára