piatok 10. apríla 2015

Dijonské kuracie stehná plnené prosciuttom, parmezánom, špenátom a sušenými paradajkami, podávané s krémovým rizotom

Zdravím vás ;-)
Včera som pripravila mojim milovaným skvelý, dovolím si tvrdiť, že až kráľovský obed :-) Tento receptík je zvlášť vhodný na špeciálne príležitosti, ale myslím si, že každý deň by mal byť pre nás špeciálny... Súhlasíte? Spravila som ho pre radosť mojim blízkym, pretože ich veeeeľmi ľúbim a keď vidím ako im chutí, zaleje ma obrovská radosť :-) Navyše obedík je veľmi ľahký a zdravý :-) Viem, viem... poviete si prosciutto... Ale! Kto ho nemá rád, tak ho kľudne môže nahradiť šunkou s min 95% mäska... Ja mám najradšej kuraciu alebo morčaciu šunku a použila som ju aj včera do tejto dobrotky namiesto prosciutta. Takže nemám nič proti náhradám a experimentovaniu, častokrát sa z toho "vykľuje" ešte niečo lepšie :-))) No a keďže môj mužíček nemá rád kuracie stehná, tak som spravila kompromis a použila som aj vykostené kuracie stehná a pre mužíčka kuracie prsíčka :-) Takže môžete si takto samozrejme naplniť akékoľvek mäsko :-) Výsledok je ale naozaj jedinečný a to nepreháňam! Mäsko je šťavnaté, vláčne, krásne poprepájané chuťou všetkých ingrediencií, ktoré použijeme na naplnenie a fantasticky sa k mäsku hodí jemné krémové rizotko - u nás z natural ryže! , ktoré tu spĺňa tú starú známu funkciu "čerešničky na torte" :-)

Ako na to? 
Potrebujeme na 4 porcie:
4ks-1kg kuracie stehná ( kto nemá rád tak prsíčka ), 50g sušené paradajky, 70g parmezán, 70g čerstvé špenátové listy, 50g prosciutta alebo kvalitnej kuracej či morčacej šunky, 50ml olivový olej, soľ, mleté korenie , 20g cesnak očistený,  1 stredná šalotka alebo červená cibuľka, 400g ryža natural, 50g nízkotučný tavený syr, 50g maslo, 50g dijonska horčica,  slepačí vývar na podlievanie


Postup: 
Kuracie stehná vykosíme, osolíme a okoreníme, potrieme dijonskou horčicou. Na vrch dáme plát prosciutta. Zo sušených paradajok, parmezánu spravíme zmes ( paradajky nakrájame a parmezán nastrúhame na veľkej slze), ktorú dáme na vrch prosciutta, prikryjeme čerstvými špenátovými listami a zrolujeme do rolky. Rolky  ukladáme na hlbší pekáč, ktorý sme potreli olivovým olejom, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry ( 220 st.) na pol hodinky a občas podlievame.
Rizoto: Na panvicu dáme olivový olej a restujeme cibuľku a cesnak nakrájaný na drobno. Pridáme uvarenú natural ryžu a podlejeme vývarom. Pridáme nízkotučný tavený syr, premiešame kým sa nerozpustí a nakoniec pridáme plátok masla na zjemnenie. Spravíme husté rizoto. Servírujeme na kôpku rizota rozkrájame rolky kuraciny a prelejeme omáčkou z mäsa. Veľmi sa k tomu hodí rukola jemne pokvapkaná šťavou z čerstvého šťavnatého citrónika :-)

Mňam!
Vaša Ivka :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára